Naar Japan via WEP

Ik ging naar Japan via WEP

Naar Japan via WEP
-Fukuoka GenkiJacs, het programma dat ik genomen heb in 2013

Veel mensen vragen mij; hoe ben je ooit op het idee gekomen om naar Japan te vertrekken? Ik zou waarschijnlijk nooit de stap hebben gezet, als ik de organisatie WEP niet had gevonden.

Op school stuitte ik op een dag op de brochure van deze organisatie en hierin stond de mogelijkheid om naar Japan te gaan. Vandaag zou ik graag wat meer willen vertellen over mijn ervaring met WEP tijdens mijn verblijf in Japan. Ik denk dat het de drempel kan verlagen voor mensen die misschien een verre reis willen maken, maar niet goed weten hoe ze hier aan moeten beginnen.

WEP= World Education Program

WEP is een jongerenreisorganisatie opgericht in 1988. Sindsdien is het in al die jaren groter en groter geworden. Ze hebben een uitgebreid aanbod van avontuurlijke mogelijkheden voor jongeren vanaf 16 jaar, maar er zijn ook mogelijkheden voor volwassenen. Deze mogelijkheden bestaan uit taalreizen, vrijwilligerswerk, jobs, stages, au pair en wereldreizen. Een aantal dagen per maand kan je met een medewerker van WEP een afspraak maken in een grootstad (Antwerpen, Brussel, Gent,…). Je kan dan uitgebreid vragen stellen over het avontuur dat je overweegt te beginnen. Je kan ze ook vaak vinden op verschillende beurzen die gelinkt zijn aan reizen of werken in het buitenland. Op dit moment is WEP actief in tien verschillende landen, waaronder Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Mijn eerste stappen met WEP

Naar Japan via WEP
Trein station Antwerpen, een van de grootsteden waar je kan afspreken met een medewerker van WEP

Toen ik de stap zette om de mogelijkheden op te zoeken om naar Japan te gaan, heb ik snel een afspraak gemaakt. Omdat ik nogal in een afgelegen dorp in de verre Kempen woon, was het een hele opluchting dat ik kon afspreken in de dichtstbijzijnde grootstad. (Antwerpen), zodat ik niet naar Brussel –wat vrij ver is voor mij- moest gaan. Ik zat met zo veel vragen, dat ik deze persoonlijk wilde stellen en niet via telefoon of mail, omdat ik dan misschien vragen over het hoofd zou zien.

Een persoonlijke aanpak

De persoonlijke afspraak nam al mijn twijfels weg. De vragen die ik had over bijvoorbeeld voorkennis van het Japans, accommodatie en persoonlijke ervaring van vorige deelnemers konden in grote mate worden beantwoord. De vragen waar WEP niet direct een antwoord op kon geven, werden later via telefoon toch nog beantwoord.

WEP regelt bijna alles

Toen ik aan WEP liet weten dat ik de stap ging wagen, regelden zij zowat alles. Voor iemand die nog nooit een grote reis georganiseerd had was dit een hele opluchting. Zij namen contact op met de school in Japan (GenkiJACS) en regelden op dat moment alle communicatie met de school.

WEP laat mensen vrij om zelf hun vlucht te boeken, maar dit heb ik ook via WEP geregeld. Je krijgt hierna een aantal mogelijke vluchtopties en van zodra je doorgeeft welke je voorkeur heeft, is dat onderdeel ook afgehandeld.

Het regelen van mijn Japan-reis is dus helemaal uit handen gegeven. Voor mij was dit een leerrijke ervaring, want voor mijn volgende reis weet ik aan wat ik allemaal moet denken.

WEP in Japan

Tijdens mijn verblijf in Japan ondersteunde WEP mij nog als dit nodig was. Had ik heimwee? Waren er problemen? Hoe waren mijn eerste dagen verlopen? Met al deze dingen kon ik bij hen terecht. Al was de afstand ver en het tijdsverschil groot, ze probeerden zo snel mogelijk te reageren.

Niet dat ik last had van problemen of heimwee in Japan, maar toen ik na twee maanden besloot dat ik mijn verblijf wou verlengen, hebben zij dit samen met mij en de school geregeld. Want ook mijn vliegtuigticket moest worden omgewisseld, de verzekering moest worden verlengd enzovoort.

WEP na mijn terugkomst

Nadat ik was teruggekomen kan ik nog steeds terecht bij WEP. Ze polsten naar mijn ervaring, hoe was mijn verblijf, voldeed het aan mijn verwachtingen, … . Al deze antwoorden namen ze mee naar de toekomst voor andere jongeren die de stap willen wagen.

Als je wilt kan je hierna ook vrijwilliger zijn bij WEP; om op beurzen te gaan staan. Hier kan je andere jongeren helpen de keuze te maken om de stap te zetten. Je kan ook in een scholen een presentatie geven over je avontuur. Er zijn veel opties mogelijk om betrokken te blijven bij WEP. Spijtig genoeg kan ik hierover weinig informatie geven, want ik kon niet aan de beurzen deelnemen aangezien de beurzen vaak op verkeerde momenten en plaatsen zijn voor mij.

Deel je persoonlijke verhaal

Het is ook mogelijk dat WEP je contacteert om je ervaring te delen met andere jongeren die ook de stap willen wagen. Dit heb ik al eens gedaan, want wat is beter dan met iemand te spreken die zijn ervaringen kan delen?

Is WEP de moeite waard?

Naar Japan via WEP
De infobrochure van WEP, 2015

Ja, ik vind dat mijn ervaring met WEP mijn leven heeft verruimd. Ik zou zeker deze stap nooit hebben genomen als er geen organisatie was zoals WEP. Ze nemen een grote drempel weg waardoor mensen zoals ik, die niet zijn opgegroeid in een avontuurlijke familie toch ook de stap durven wagen.

Ook de verscheidenheid die WEP aanbiedt zorgt ervoor dat iedereen wel iets vindt. En ook al zit je met een klein begin van een droom, ze helpen je er altijd verder.

Wil jij er ook voor gaan?

Via hun website kan je alle bestemmingen opzoeken en een brochure aanvragen als je de kriebels te pakken hebt.

Jouw ervaring?

Ben jij ook naar het buitenland gegaan via WEP?  Wat was jouw ervaring? Deel het in de comment section, zodat andere mensen hierover kunnen lezen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.