GenkiJACS deel II

Een nieuwe week vraagt om een nieuwe blogpost. Deze week ga ik het opnieuw hebben over GenkiJACS. Na die ellenlange post van vorige week, ga ik het deze week proberen een beetje luchtiger te houden. Niets meer over leermethode of boeken maar over culturele activiteiten en evenementen die zowel in Fukuoka als in Tokyo worden georganiseerd.

Culturele activiteiten

‘GenkiJACS =
Japanese And
C
ulture School’

Bij GenkiJACS kan je meer dan enkel de taal leren De naam staat dan ook voor Japanese And Culture School (Japanse en CultuurSchool). En om eerlijk te zijn, zonder een achtergrond in de Japanse cultuur is het soms moeilijk om te taal te kunnen vatten.

Je kan er voor kiezen om zelf op zoek te gaan naar culturele ervaringen, maar GenkiJACS biedt ook verschillende activiteiten aan. De activiteiten verschillen in beide scholen maar omvatten een breed scala van de Japanse cultuur.

Culturele activiteiten Fukuoka

GenkiJACS deel II
Traditionele thee drinken

Toen ik in 2013 in Japan was waren een aantal van de culturele activiteiten die werden aangeboden in Fukuoka:

  • Theeceremonie, hier krijg je ook de kans om een yukata (traditionele Japanse klederdracht) te dragen;
  • Kalligrafie, er worden voor je naam kanji-tekens gekozen, waardoor je je eigen naam kan schrijven;
  • Een Japanse tuin bezoeken;
  • Je eigen aardewerk kommetje maken. Dit kommetje wordt gebakken. Als je niet lang genoeg in Japan verblijft, stuurt GenkiJACS het op naar je thuis.

Tijdens het hoogseizoen worden deze activiteiten aangepast aan de grote toeloop van mensen en komen er ook andere activiteiten bij, waaronder het maken van plastiek eten.

Culturele activiteiten Tokyo

GenkiJACS deel II
Keizerlijk paleis

De culturele activiteiten in Tokyo in 2013 waren onder andere:

  • Maken van traditioneel Japanse zoetigheid;
  • Bezoeken van de keizerlijke tuinen.

Deze activiteiten in Tokyo zijn nu zeker nog meer uitgebreid. Bij mijn verblijf in 2013 was deze school nog maar een aantal maanden daarvoor geopend. De culturele activiteiten in Tokyo lagen toen nog niet vast.

‘Deze culturele
activiteiten zijn
de moeite waard
om eens
te ervaren’

Ik vind ze ideaal voor mensen die voor een korte periode Japan bezoeken. Hierdoor kan je toch snel een aantal Japanse gewoontes meepikken zonder dat je zelf op zoek moet gaan.

Als je niet zeker bent..

Als je bij het inschrijven bij GenkiJACS niet weet of je deze culturele activiteiten wilt doen, kan je ook besluiten te wachten tot je daar bent. Er zijn meestal nog een of twee plaatsen vrij voor elke activiteit. Ben je daar, en zie je dat er een activiteit gepland is die je wilt uitproberen dan kan je je daar vaak nog voor inschrijven. In de zomermaanden is de kans kleiner dat er nog plaats vrij is.

Donderdag is filmdag

Elke donderdag na de lessen is er ook een filmavond voorzien in GenkiJACS. Ze kiezen dan een Japanse film uit en die kan je zien samen met je medestudenten en wat popcorn. Geen nood, de Engelse ondertiteling staan nog steeds aan. Er zitten een aantal bekende klassiekers bij zoals Spirited Away maar je kan ook een aantal onbekende pareltjes ontdekken.

Ondersteuning

‘Ze spreken
goed Engels, waardoor je
geen onoverkomelijke
taalbarrière tegenkomt’

De school biedt een geweldige ondersteuning aan. Ze helpen je bij het regelen van je abonnement voor het openbaar vervoer, als je vragen of problemen hebt kan je altijd ben hen terecht. Ben je ziek, heb je een simpele vraag over iets dat je zoekt; ze proberen je altijd te helpen. Ze spreken goed Engels, waardoor je geen onoverkomelijke taalbarrière tegenkomt. Ik heb hen zelfs gevraagd te helpen mijn korte reis naar Korea te helpen plannen. Uiteindelijk moest ik enkel in het reisbureau mijn tickets gaan afhalen en betalen.

Wil je een Japans boek kopen dan kan je dit ook bestellen bij GenkiJACS. Hier krijg je dan een kleine studentenkorting op, waardoor de boeken bijna altijd goedkoper zijn dan wanneer je ze koopt in je eigen land.

Vrijdag feestje

GenkiJACS deel II
Vrijdag feestje georganiseerd door GenkiJACS studenten

Elke vrijdag probeert GenkiJACS ook een activiteit te organiseren. Dit kan zijn van ergens gaan eten tot een feestje in GenkiJACS dat georganiseerd is door de studenten. Als ze ergens gaan eten krijg je de kans om eens nieuwe gerechten te proberen. Hierdoor beleef je een beetje van de Japanse uitgaanscultuur.

Uitgaan in Fukuoka

Bij de vrijdagavond activiteit in Fukuoka komen er vaak een aantal Japanse universiteitsstudenten of gewone Japanners mee, die graag contacten willen met westerlingen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om veel nieuwe vrienden te maken.

Uitgaan in Tokyo

In Tokyo was dit nog niet het geval. De vrijdagavond activiteiten waren echte voorbeelden van het nachtleven. Eerst gingen we eten met een aantal leerkrachten en medestudenten. Hierna werd het feestje verdergezet in de uitgaansbuurt of in een discotheek.

Language exchange Date?

GenkiJACS deel II
Samen met mijn language exchange partner en vrienden naar een baseball wedstrijd gaan.

Bij GenkiJACS Fukuoka kunnen ook Japanners terecht die contact willen met westerse mensen om bijvoorbeeld hun Engels te oefenen. De school probeert deze mensen te koppelen aan studenten via het ‘language exchange partner’ programma. Bij je aankomst in GenkiJACS kan je dit aanvragen. Je vult een korte vragenlijst in over je leeftijd, interesse, taal, enz. GenkiJACS probeert dan iemand te zoeken die qua leeftijd en interesse bij je past. Je kan dan afspreken om iets leuks te gaan doen. Je krijgt hierdoor ook de kans om je Japans te oefenen en de Japanner krijgt de kans om jouw taal en cultuur te leren kennen.

Ik heb dit gedaan, het is de moeite waard. In het begin is het zoeken naar iemand met dezelfde interesse, maar eenmaal je iemand hebt gevonden is de ideale manier om de echte Japanse cultuur te beleven.

Language exchange partner Tokyo

Toen ik in Tokyo was, kon je dit daar nog niet doen. Het kan zijn dat je in Tokyo nu wel kan aanmelden voor een language exchange partner, maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen. Als iemand het weet, zeg het mij dan.

Volgende week…

Dit was het voor deze week. Volgende week zal het in mijn derde en laatste deel gaan over GenkiJACS en de twee steden Fukuoka en Tokyo. Ook ga ik beide scholen vergelijken met hun positieve punten. Hierdoor hoop ik de beslissing voor toekomstige GenkiJACS studenten een beetje eenvoudiger te maken.

Heb je opmerkingen, suggesties of vragen dan kan je ze altijd in de ‘comments section’ plaatsen, of op mijn facebookpagina,  google+ pagina of via Twitter.

Andere genkiJACS blogposts

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.