Eer je voorouders

Eer je voorouders
Een dag van traditie

Vrijdag 14 augustus was de tweede dag van het Obon festival. Op het internet had ik ontdekt dat de Gokoku tempel een speciaal evenement organiseerde om de voorouders en de gevallen soldaten te eren. Omdat het pas laat in de avond starten hebben we eerst nog een aantal andere dingen gedaan. De post van vandaag gaat voornamelijk over: Eer je voorouders

Eer je voorouders

Yukata passen

Eer je voorouders
Foto door: Hiroko

Op 23 augustus organiseerde Youth international bridge het kimono festival. Hier wilde ik zeker aan meedoen. Een Japanse vriendin en ik gingen op voorhand onze yukata kiezen voor het evenement. De winkel verhuurd alles. Van yukatas, kimono’s tot Hakama’s (een outfit die gedragen word wanneer je afstudeert van het middelbaar).

Yusentei park

Eer je voorouders
Het zomer huis en de tuin
Eer je voorouders
Bij je drinken krijg je steeds een origami vogeltje

Nadat we hiermee klaar waren hadden we nog tijd over om iets anders te doen. We besloten om het traditioneel te houden en zijn naar Yusentei park gegaan. Kort beschreven is dit een Japanse tuin met een traditioneel huis. Hier kan je theeceremonies meemaken en genieten van de rust van de magische omgeving.

Een stukje geschiedenis

Eer je vooroudersDe tuin en het bijbehorende huis is gebouwd in 1754, als een zomerverblijf voor Kuroda Tsugutaka. In 1998 is het een populaire toeristische plaats geworden.

Genieten van de stilte

In Ohiroma hall hebben we genoten van het uitzicht. Maar om 5 uur ging de tuin dicht en dus zijn we terug gewandeld naar Gokoku tempel om Mitama matsuri te vieren.

Eer je voorouders
uitzicht vanuit Ohiroma hall
Eer je voorouders
Iets fris drinken

Obon Festival

Wat is Obon?

Eer je voorouders
Families gaan naar de tempel om te bidden

Elke cultuur heeft een traditie om zijn voorouders te eren. In Europa gebeurd dit op 2 november tijdens Allerzielen. In Japan is er het Obon (お盆、おぼん) festival. Het is verspreid over een periode van drie dagen. Maar doorheen Japan wordt het gevierd op andere dagen. Meestal keren mensen terug naar hun geboortedorp. Dit resulteert elk jaar in een kleine volksverhuis. (hier kan je meer informatie vinden over Obon).

Eer je voorouders

Mitama matsuri

Eer je vooroudersDit kleine plaatselijke volksfestival is niet de traditionele manier voor de Obon te vieren. Maar ook hier worden de voorouders geëerd. Het magische waren al de lantaarns. Het waren er wel meer dan 6000. Hoe later op de avond hoe sfeervoller het werd.

Eer je voorouders
Eer je voorouders
Bedrijfs lantaarns

Op de lantaarns stonden allemaal namen. De grote gele lantaarns waren afkomstig van bedrijven die gedoneerd hadden aan de tempel. De anderen witte lantaarns in verschillende grote vertegenwoordigden de families en individuele mensen die aan de tempel gedoneerd hadden.

Traditie en een moderne jasje

Er waren ook optredens van traditionele en moderne artiesten. Vlak voor de tempel was er een klein marktje. Hier konden de kinderen traditionele kermis spelletjes spelen en prijzen winnen. Maar er waren ook verschillende eetstandjes. Het was de perfecte mix van traditie, moderne elementen en volks entertainment.

P81Eer je voorouders
Het kleine gezellige marktje voor de tempel

Mijn eerste filmpje

Hieronder kan je een kort filmpje zien van dit gezellige evenement.

Heb je opmerkingen, suggesties of vragen dan kan je ze altijd in de ‘comments section’ plaatsen, of op mijn facebookpagina,  google+ pagina of via Twitter. Tot volgende week!

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.