Crowdfunding is niet gemaakt voor Belgen

In mijn eerste blogpost van het jaar, Mijn plannen voor 2015, vertelde ik al over mijn mogelijke plannen voor crowdfunding. Ik was beginnen denken over interessante perks, toen ik besloot om mezelf wat meer te informeren over de belastingwetten rond crowdfunding. Na hierover te lezen, heb ik besloten geen crowdfunding op te starten.

Belgische belastingregels

“Crowdfunding is
niet ontworpen
voor de Belgische
belastingregels”

Na hierover te lezen ben ik toch de conclusie gekomen dat de Belgische belastingregels (of het gebrek aan regels) het bijna onmogelijk maken om een crowdfundingproject op te starten.

Om een lang verhaal kort te maken, in België moet je elke vorm van inkomen aangeven aan de belastingen. Als zelfstandige die een crowdfundingcampagne wil opstarten zijn er regels uitgeschreven die zeggen hoe je de winst moet aangeven. Maar voor mij, een student, is dit een grijze zone. Omdat ik ‘perks’ zou aanbieden, zou ik in theorie een dienst aanbieden. Om dit te mogen, moet je dus een zelfstandige statuut hebben, en op de dienst die je aanbiedt moet je dan ook belastingen betalen (21%). Als ik dit aangeef, en de belastingdienst komt achter het project, kan dit mij een mogelijke boete opleveren.

Een ander voorbeeld van hoe complex België is

Mijn mening over crowdfunding

Om eerlijk te zijn was ik ook niet zo zeker van mijn plannen. Crowdfunding is een concept dat een ‘bedelaarsreputatie’ heeft bij een aanzienlijke groep (mijzelf inclusief). Veel van de bestaande campagnes vind ik vaak niet goed uitgewerkt. Ze bieden bijna nooit perks aan en motiveren hun project enkel met een korte uitleg.

Plan B!!

Ten eerste….

Crowdfunding is niet gemaakt voor Belgen
kleine slakjes

Nu zal ik een deel van het geld dat ik nog nodig heb via een andere weg proberen te verkrijgen. Mijn plan is om mijn amigurumi en andere haakcreaties op doe-het-zelfmarktjes te verkopen. De komende maanden kan je me dus op een aantal lokale marktjes tegenkomen. Op de volgende evenementen zal ik alvast aanwezig zijn (ik hoop er nog een aantal data aan toe te voegen):

  • 3 mei 2015, Lichtaart, Sweet Sunday. > Facebook page
  • 5 juli 2015, Geel, “Doe-Het-Zelf Metteke” > Facebook page  (oude evenement pagina)

 

Een aantal nieuwe creaties

Crowdfunding is niet gemaakt voor Belgen
Crane bird earrings, mijn nieuwste creaties
Crowdfunding is niet gemaakt voor Belgen
Cell phone straps met de mascot, Usagi-san

Ten tweede….

Ik ga ook mijn Etsy-shop terug openen, voor de internationale fans de kans te geven mij te steunen. De facebook pagina wordt ook terug geüpdatet , waardoor mensen kunnen zien wat beschikbaar is. Hiermee hoop ik een deel van het bedrag bij elkaar te sparen.

Grote plannen veranderen in realistische plannen

Mijn grote plannen zijn dus toch een beetje kleiner geworden, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik alles op tijd geregeld krijg.

Heb je opmerkingen, suggesties of vragen dan kan je ze altijd in de ‘comments section’ plaatsen, of op mijn facebookpagina,  google+ pagina of via Twitter. Tot volgende week!

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.