Reisstekkers en hun mysteries

”De beste manier om te leren, is uit je fouten.”

Het is een gezegde dat vaak wordt gebruikt en meestal zit er een waarheid achter. En bij mij is het ook vaak van toepassing op de meeste banale problemen. Een voorbeeld van zo’n banale situatie die ik heb meegemaakt heeft alles te maken met reisstekkers.

Reisstekkers en hun mysteries

Het eerste verschil

België versus Nederland

Reisstekkers en hun mysteries
De Nederlandse versie

In mijn korte leven heb ik dankzij mijn ouders toch al een klein deel van de wereld kunnen zien. Maar zelfs al reis je maar binnen Europa, je komt al snel in een land waar ze een andere elektrische stekker gebruiken. Zelfs Nederland (een buurland) gebruikt een andere stekker dan België.

Reisstekkers en hun mysteries
De Belgische versie

Dit verschil is alleen zo klein dat de Belgische stekkers vaak werken in Nederland en omgekeerd. Vaak, maar niet altijd. Zo is het ook dat in Japan een ander stekker wordt gebruikt dan in België. Ze gebruiken hetzelfde stopcontact/soort stekkers als in de Verenigde Staten.

Lang, lang geleden ……

Nog niet zo lang geleden was het verschil in stopcontacten nog niet zo heel belangrijk. Vroeger had je gewoon weinig apparaten waarvoor je een stopcontact nodig had. Tegenwoordig neem ik veel meer elektrische apparaten mee die ik geregeld moet opladen. Een camera, gsm, laptop, tablet, …. Voor al deze apparaten moet je zien dat je stekker past in het stopcontact van het land waar je naartoe gaat.

Reisstekkers en hun mysteries
De Japanse stekker

Dit is denk ik het meest voorkomende verschil waar iedereen spontaan aan denkt. Ook ik heb dit voor mijn eerste reist opgezocht, maar tijdens mijn opzoekwerk stootte ik op een ander verschil. Een verschil waar ik niet direct aan dacht, het verschil in netspanning en frequentie.

Netspanning en frequentie (Het tweede verschil)

Travel adapters and their mysteries
Wereldkaart van de verschillende lichtnetwerken en frequenties

Het grootste deel van de wereld heeft een netspanning tussen de 200-240 V bij 50 Hz. Alle landen die ik ooit bezocht heb voor ik naar Japan ging, hebben deze netspanning. Maar net zoals Japan en de VSA dezelfde stekker delen, delen ze ook het verschil in netspanning en frequentie. Japan heeft een netspanning tussen 100-127 V bij een frequentie van 60 Hz.

In het algemeen geeft dit verschil niet zo veel problemen. Mijn elektrische apparaten (200-240 V bij 50 Hz) gaan niet stuk als je ze inplugt op een netspanning die lager is. Maar er zijn wel een paar puntjes waar je beter op kunt letten.

Lees de kleine lettertjes

Reisstekkers en hun mysteries
Controleer de input

Op de lader, plug-in van je elektrische apparaten staan altijd een hoop kleine lettertjes. Deze lettertjes kan je best eens goed bekijken. Bijna altijd staat hier dat je de lader kan gebruiken voor een netspanning tussen de 100 en 240 V. MAAR, bij sommige apparaten kan dit anders zijn. De lader van mijn laptop, tablet, … voldoen er allemaal aan, maar de lader van mijn herlaadbare batterijen heeft wel een beperking van 240 V. Spijtig genoeg kan dit als gevolg hebben dat ofwel het helemaal niet werkt of dat het opladen veel trager gaat.

Reisstekkers en hun mysteries
Mijn batterij oplader werkt niet overal

Het grootste verschil dat ik ervaren heb is dat het veel meer tijd kost om bijvoorbeeld mijn tablet op te laden. In België duurt het maximum 3 tot 4 uren om mijn tablet op te laden als die helemaal leeg is. In Japan kan dit wel 7 tot 8 uren duren.  Ook hier had ik op voorhand rekening mee gehouden. Maar wat heb ik nu geleerd sinds vorige keer? Zoals al eerder gezegd iets volkomen banaal; de stekker van mijn laptop en de reisstekker.

Mijn ‘First world’probleem

Reisstekkers en hun mysteries
mijn ‘first world’ probleem

De laptop is een redelijk zwaar elektronisch toestel. Hierdoor heeft de stekkers (bijna) altijd een aarding nodig. De Belgische variant van de geaarde stekker is een lompe, grote dikke nop en deze nop paste niet in mijn reisstekker. Daar zat ik dan in Japan. Alles nagekeken en toch niet helemaal. Want ik had nooit op voorhand getest of al mijn stekkers pasten in de reisstekker. Maar deze keer ga ik mij niet laten vangen.

Voor diegene die meer informatie zoeken over de verschillende stekkers en lichtnet, hier zijn een aantal links:

Heb je opmerkingen, suggesties of vragen dan kan je ze altijd in de ‘comments section’ plaatsen, of op mijn facebookpagina,  google+ pagina of via Twitter. Tot volgende week!

**Vanaf nu kun je je ook abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief, zie rechts bovenaan om je aan te melden**

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.