Japanse studieboeken: Lezen

Lezen is ook een onderdeel van de JLPT test. Je kan er snel vlotter in worden wanneer je je kennis van kanji en grammatica vergroot. Ik vind het soms moeilijk om teksten te vinden op mijn niveau. Zo in de post van vandaag in deel 4 ga ik het hebben over Japanse studieboeken: Lezen.

Japanse studieboeken: Lezen

Japanse studieboeken: Lezen
Kinderboeken van de 100 yen winkel

Je kan natuurlijk kinderboeken kopen, maar dan is het onderwerp vaak niet heel interessant en stoot je vaak op kindertaal en grammatica die je misschien nog nooit gezien hebt.

Japanse studieboeken: Lezen
Kinderboeken kunnen leuk zijn, maar de zinnen kunnen soms een beetje kinderachtig en raar zijn.

‘Grown-up’ leesmateriaal

Zoals ik al eens vermeld heb kan je in veel van de beginner grammatica boeken leesoefeningen vinden.  (Zeker in de reeks Genki en A course in modern Japanese) Maar als je van lezen houdt —Zoals ik— dan wil je misschien wel een beetje meer oefenen.  Je kan altijd manga’s kopen voor jong volwassenen, of —zoals ik heb gedaan— boeken kopen waarvan je het verhaal al kent. Als je al ongeveer weet wat er gaat gebeuren kan je vaak een zin makkelijker begrijpen. Maar je zal nog steeds vaak geconfronteerd worden met grammatica die je nog nooit bent tegengekomen.

Japanse studieboeken: Lezen
manga’s voor Jongvolwassen of een boeken uit je kindertijd, zoals Harry Potter

Dus hieronder een aantal boeken die deze beperkingen niet hebben. **Net zoals de andere boeken besproken in deze blogpost zijn al deze boeken geschreven in het Engels. (Geen Nederlandstalige boeken) **

Japanese graded readers

Japanse studieboeken: Lezen
Japanese graded readers BY: Ask-Digital

Deze reeks is uitgegeven door ask-digital. Ze bestaat uit 5 niveaus (van 0 tot 4). Dit is ideaal omdat de niveaus zijn opgesteld aan de hand van de verschillende JLPT niveaus. Niveau 0 is dus ideaal voor beginners (waar je al snel van vindt dat ze te gemakkelijk zijn). Niveau 4 ideaal is voor JLPT 2-3.

Japanse studieboeken: Lezen
Elke level met het corresponderende JLPT level, Aantal woorden in elk verhaal, de hoeveelheid woordenschat die je moet kennen om het verhaal te kunnen verstaan en de grammaticale structureren die gebruikt worden in elk level

Duur, maar het is zijn geld waard!

Japanse studieboeken: Lezen
Level 0 box, bevat meer verhalen dan de andere levels

Deze reeks is redelijk kostelijk. Je koopt de readers in boxen waarin 4-5 verhalen zitten. Per niveau zijn er drie boxen. Sinds kort kan je ook aparte verhalen kopen voor op je Ipad. Spijtig genoeg enkel op je Ipad.

Android fans moeten nog geduld hebben; er is sprake van om de verhalen ook op Android uit te brengen.

japanse studieboeken: Lezen
Level 1 box: Er zitten bekende Japanse verhalen zoals Hachiko

Mijn mening

Japanse studieboeken: Lezen
Al de level 1 boxen die je kan kopen

Lezen is een van mijn grootste hobby’s. Ik ben dus al snel op zoek gegaan naar verschillende bronnen. De Graded Readers zijn echt geweldige verhalen. Ze variëren van bekende klassiekers tot nieuwe verhalen en soms een boekje over de Japanse cultuur.

Minna no nihongo – Shokyuu de yomeru topikku 25

Japanse studieboeken: Lezen
Minna no nihongo – Shokyuu de yomeru topikku 25 BY: Akiko Makino, Sachiko Sawada, Akemi Shigekawa, Yone Tanaka & Mariko Mizuno

Waar ik niet zo enthousiast was over het grammatica boek ben ik dat wel voor het leesboek van de Minna no nihongo reeks. De leesteksten variëren van brieven tot korte opstellen enleuke beschrijvingen waarbij je steeds vragen moet oplossen. De teksten zijn op een goed niveau opgesteld. Je kan ze dus samen lezen met het tempo waarin je de nieuwe grammatica leert.

japanse studieboeken: Lezen
Proberen uit te zoeken hoe het openbaar vervoer werkt

Alles is in het Japans geschreven maar achteraan zit een woordenlijst voor woorden die je mogelijk niet kent. Er is ook een tweede boek bij deze reeks met moeilijker teksten. Het eerste boek volgt ongeveer het niveau van het eerste Genki boek.

Nihongo so-matome: reading comprehension.

Japanse studieboeken: Lezen
Nihongo so-matome: reading comprehension BY: Tankobon Hardcover

Ook in deze reeks mag een boek met leesteksten niet ontbreken. Wat positief is aan dit boek is dat elke tekst veel extra nieuwe woordenschat bevat. Het is de bedoeling dat je eerst deze woordenschat leert. Daarna lees je de tekst en op het einde zijn er vragen over de tekst.

0
Japanse studieboeken: Lezen
Een menu lezen

Kijk ook eens om je heen

Als je in Japan bent kan je ook eens proberen om de vele gekke reclame advertentie te ontcijferen. De grammatica gaat hier iets minder een probleem vormen. Reclame moet dan ook kort en bondig zijn.  Vergroot je kennis van je woordenschat en kanji, Je gaat dan alles stilletjes aan beter begrijpen. Zeker de basis betekenis van de zin, De rest is gewoon oefenen en nog eens oefenen.

Andere posts over Japanse studieboeken:

Heb je opmerkingen, suggesties of vragen dan kan je ze altijd in de ‘comments section’ plaatsen, of op mijn facebookpagina,  google+ pagina of via Twitter. Tot volgende week!


*Abonneer op de wekelijkse nieuwsbrief.

Je kan kiezen tussen de NL- of ENG-talige nieuwsbrief*

(Vergeet ook niet de bevestigingsmail te bevestigingen!!)


[wysija_form id=”1″]

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.