Het is nog ongeveer een maand voor ik terug naar Japan vertrek. In mijn hoofd ben ik ondertussen al volop bezig met het opstellen van lijstjes, van wat ik zeker moet meenemen naar Japan. Hierbij horen deze keer ook een aantal boeken. Geen romantische fantasie thrillers om mee op het strand te gaan liggen, maar studieboeken. Want het is de bedoeling dat ik de JLPT ga meedoen. Ik heb daarom besloten een aantal boeken mee te nemen.
Japanse studieboeken: Welke zou ik kopen?
Over de jaren heen heb ik een hoop boeken gekocht. Daarom heb ik besloten om in drie of vier blogposts al deze boeken eens voor te stellen en kort mijn bevindingen hierover te geven. Misschien hebben jullie er wel iets aan.
De start van veel blogpost over boeken
Deze week ga ik het kort hebben over de leermiddelen die ik heb om hiragana te leren. Daarnaast bespreek ik grammaticaboeken. Ik heb in de loop van de jaren al een aantal boekenreeksen gebruikt en allemaal hebben ze goede eigenschappen maar focussen ze op iets anders.
Japanse studieboeken: kana
Het allereerste wat je moet doen voor je echt kan starten met Japans te leren, is hiraganz leren lezen, en kort hierna katakana. Op het internet zijn er duizenden websites hierover te vinden dus echt noodzakelijk is het niet om hier geld aan uit te geven. Hiragana is ook iets wat je snel onder de knie hebt. Deze hulpmiddelen worden dan al snel overbodig.
Kana flashcards
De kana flashcard van ‘White Rabbit Press’ bevatten zowel een hiragana als een katakana kaartdeck. Op de kaarten staan stap voor stap de schrijfwijze en een aantal woorden geschreven. Op de achterkant staan tips om het karakter te onthouden en hoe de uitspraak van het karakter is. Dit kan een leuke manier zijn om je eerste stappen Japans te leren.
Kana pict-o-graphix
Dit kleine boekje is maar een beetje groter dan een bankkaart. Er staat voor zowel katakana als hiragana tips in om je te helpen de karakters te onthouden. Vooraan en achteraan vind je een hiragana- en katakana-tabel; ideaal voor als je snel iets moet opzoeken. Dit boekje had ik vroeger vaak bij, zodat ik op weg naar school alles nog eens kon overzien.
Andere manieren: Grammatica boeken
Ik heb enkel deze twee gekocht om mij te helpen bij het leren van hiragana en katakana. Veel boeken die de eerste stappen van de Japanse grammatica uitleggen hebben ook een introductie in hiragana en katakana. Dit is ook het geval voor veel van de boekreeksen (Genki reeks, Japanese for buzy people, …) die ik ga bespreken in de volgende post . Omdat deze boeken voornamelijk gaan over grammatica, ga ik deze boeken niet hier bespreken.
Het kortste deeltje eerst
Dit was deel 1. Het eerste deel van een grote bespreking van al de boeken die ik gebruik(t) voor het studeren van Japans. De eerste post is een korte. De volgende gaat een stuk langer zijn. Zoals ik al eerder heb vermeld de volgende post gaat zijn: Japanse studieboeken: Grammatica.
Heb je opmerkingen, suggesties of vragen dan kan je ze altijd in de ‘comments section’ plaatsen, of op mijn facebookpagina, google+ pagina of via Twitter. Tot volgende week!
**Vanaf nu kun je je ook abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief, zie rechts bovenaan om je aan te melden**
Andere posts over Japanse studieboeken:
- (Deel 1): kana *Dit ben je nu aan het lezen.*
- (Deel 2): Grammatica
- (Deel 3): Kanji
- (Deel 4): Lezen
- (Deel 5): Luisteren en spreken
- (Deel 6): Woordenboeken
- (Deel 7): Waar kopen?